Изборник Затворити

SAMIT 2023

Samit u Kuli / Yavorsky i Nikita Kopytin - Galerija Kula Cetinjska

Izložbe bugarskog i ruskog umetnika otvaraju ovogodišnje izdanje festivala Samit Nesvrstanih. Radovi oba umetnika su kolekcionarskog karaktera. Yavorski je tokom snimanja skejt videa došao na ideju prikupljanja upaljača širom sveta, te svaki od njih nosi duh mesta odakle dolazi. Nikita P&S kamerom beleži fotografije tokom putovanja po Balkanu koje nastaju paralelno sa filmom “Out in two acts”. Film je rezultat višegodišnjeg istraživanja i snimanja prirode u vidu 9-minutnog audiovizuelnog rada. Snimano je u Crnoj Gori, Gruziji i Rusiji 2021-2022, a muzika je pravljena u Andrieshovom Gandrabur studiju u Ratcu, Crna Gora. Yavorski Rođen u Bugarskoj 1990. godine. Odrastao u Kaliforniji ali ubrzo odlazi u rodnu Bugarsku. Deo je Amnesia skejt tima koji je baziran u Sofiji. Nikita Kopytin Rođen u Moskvi 1997. godine. Trenutno živi i radi u Crnoj Gori. Bavi se muzikom, skejtom, vizuelnim umetnostima, putovanjima. Deo je nekoliko različitih edukativnih projekata na Balkanu.

Teodora Nešković (Tntntntn) / Mušeme - DIY Benk

Vexillium - Zastavama pokušavamo prikazati centar neke zajednice ili regije. Kakva bi bila zastava nas mladih u Beogradu? Iako ideja nije počela s tim, sam format i mesto kačenja dela su nametnuli to pitanje. Zastave se gledaju od dole, ti si mali a zastava i samim tim šta ona predstavlja je veliko i bitno. Veoma je efikasan propagandni alat - prema njemu se ne ophodimo kao prema predmetu već kao živom biću koji može da se uvredi. Zemlja za svoju zastavu uzima simbole iz svoje istorije, svojih predanja ili ideala. Odakle mi mladi da nađemo inspiraciju kada bi hteli isto da uradimo? Naši istorijski koreni su nejasni i zbunjujući - često kontradiktorni. Živimo u svetu bez uzroka i posledica, vreme je stalo i s njim je nestao smisao. Trendovi su cirkularni, filmovi i muzika su iz osamdesetih a odeća iz dvehiljaditih. Izvađeni iz bilo kakvog konteksta svi ti pravci postaju beznačajni. Jedino iskreno što možemo prikazati kao neki simbol današnjice je apsurd. Svaki deo zastave je tu osim jakih korena koji joj daju smisao. Cveće, životinje i magični brojevi su tu jer su uvek bili tu. Ako zažmirimo, možda i ima smisla.

„Seeing spots“ Neža Jurman (NEZPEZ) - Ulična Galerija

Vremeje za taj dan u godini kada nam Uličnu galeriju dolaze skejteri, umetnici i zidari iz dragog nam kolektiva Samita nesvrstanih i ovom prilikom uz “never ending skate session” predstavljaju izložbu “Seeing spots” by NezPez. Dođite obavezno, dobar provod zagarantovan! Neža Jurman (1985), koja radi pod umetničkim imenom Nez Pez, diplomirala je vajarstvo na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn (ALUO) u Ljubljani, Slovenija. Njen opus prate motivi koji se ponavljaju koji putuju kroz različite medije – audiovizuelna dela, instalacije, skulpture, grafike, crteže, slike, tetovaže. Rad se često dotiče konteksta prostora, subkulture, urbanog okruženja i istraživanja zvuka. Njen rad je predstavljen na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, festivalima i rezidencijalnim programima širom Evrope i Balkana. Živi i radi između Ljubljane (SLO) i Berlina (GER). Neža je u Beograd stigla nekoliko nedelja pre ovogodišnjeg Samita. Zaključila je da je prošlo više od 10 godina od njenog poslednjeg boravka ovde. To ju je motivisalo da iznese novonastalu sliku o ovom gradu. Imajuci dovoljno vremena da se inspiriše i luta, prikupila je fotografije širom Beograda, kroz proces osmislila ideju da ih odštampa, uredi i istakne svojim karakterističnim ilustracijama. Izložba se održava u Uličnoj galeriji, a kreativni proces se dešavao u Matrijaršiji.

Samit 2022

Izložba "Nekako nekako" / Zoe Miloš - Galerija Kula Cetinjska

"Izložba “Nekako nekako” riječkog umjetnika Zoe Miloša na više se od jednog načina nalazi u stanjima i prostorima između. Fanzinski formati ukoričuju veće vizuale potom kadrirane i “srezane” u formate knjižica; same su knjižice pak izvedene tehnikama ručnog otiskivanja, dekolažiranja nađenih naslojenih plakata s oglasnih mjesta, ali i dekupaža s nestandardnim materijalima koji pozivaju na dodirivanje, smještajući finalne proizvode onkraj vizualnog u domenu interaktivnog i taktilnog. Plošni vizuali s frazama istipkanim na pisaćem stroju koriste ponavljanje misli i tema kao u svojevrsnom transu, a platna većeg formata s naslojenim, pa ljuštenim slojevima boje sugeriraju pak nedovršena, nikad dovršena djela čija se stanja mijenjaju sa svakom mrvicom otpalog materijala. Klasičnu tehničko-umjetničku naobrazbu čiji je cilj fiksirati umjetnički rad kao trenutak u vremenu i prostoru, umjetnik tako subvertira i tehnički i namjenski, otvarajući nam vrata liminalnog prostora između fine umjetnosti i grafizma, poruke i misli, dodira i pogleda, konkretnog i apstraktnog." — Dario Dević

Grupna izložba / Viktor Telégin (Švedska), Markus Bengtsson (Švedska) i Gino (Italija) - DIY Benk

Izložba "The noise of the light beyond" / Mattia Turco – Ulična galerija

„Sometimes it is not easy to go deep into things. Sometimes everyday life brings us far from the truth. It stops us from seeing the real nature of feelings. Sometimes we should be able to scratch the surface just a bit, to make the light come out.” Ono što čini specifičnim ovaj projekat je to što je umetnik radio “site specific” instalaciju. Oslikani su prozori i zidovi galerije, sa namerom da se interpretira unutrašnja zbrka i pokret i da se oseti i čuje buka grada korišćenjem različitih valera boja i osvetljenjem. Mattia Turco kroz svoje umetničke eksperimente traži lični izraz koji dobija oblike u raznim likovnim medijima. Kontekst italijanske metropole u kome odrasta ima dubok uticaj na evoluciju njegove estetike i na prilike u kojima pravi svoje korake u svetu umetnosti. Posvećen je traganju za skrivenim i izgubljenim osećanjima kroz suptilne zvukove i emocionalna sećanja, kroz slojeve boja. Najintimnija dimenzija Turkovog slikarstva je u potpunoj harmoniji sa trikovima koje izvodi sa skejtom u prostoru u kom vežba. Njegova dela su izložena u privatnim kolekcijama u Italiji i inostranstvu.

Turbo Tigar xxx DasDrogen (Srbija) - Oslikavanje DIY Benka

Turbo tigar oslikao Benk.

Samit 2021

Sergej Vutuc (Balkan/Francuska) - Kvaka 22

Intervju za časopis Before After.

Rođen 1979. u Doboju, u Bosni i Hercegovini, razvoj Sergeja Vutuca odjekuje bukom neke sukobljene lokalne istorije koja ga je iskorenila sve do Zagreba (Hrvatska) i Hajlbrona (Njemačka) u njegovim najformativnijim godinama. Spontano usmeren prema D.I.Y. etici i pank kulturi u celini, nastavio je da istražuje, gradi i razmenjuje širom sveta – skejtbord je posebno bio ključ za mnoge brave – pre nego što se nastanio u Berlinu, a zatim u Parizu, gde se njegov najnoviji poduhvat sastoji u podsticanju štampane i fizičke produkcije pod imenom A La Maison Printing.

Lišen uveravanja o stabilnosti životne sredine i razočaran zvaničnim kredibilitetom u ranom detinjstvu, Vutucov rad samo pokušava da bolje preispita izgled, preispita stavove i vrati svoju suštinsku vrednost onome što doživljavamo – i propuštamo – kao „istinu“. Tehnike dokumentacije i reprodukcije se izvrću na glavu jer se ne vrši diskriminacija usred onoga što bi većina smatrala mešanjem ili lakšom zloupotrebom; sada je haosu dato pravo slobodnog prostora, iskorišćena tehnologija je isprana, nove prostorne perspektive se rađaju i oznake vremena ne moraju da predstavljaju tabu.

KexyMlexy (Srbija) i Toyko (Srbija) / Mušeme - DIY Benk

Prvi put izvedena izložba i scenografija kačenjem oslikanih mušema o Brankov most.

Chenipe (Srbija), LeafKid (Srbija) i Endo (Srbija) / Oslikavanje - DIY Benka

Veliko Balabanov (Bugarska) i Yan Lozov (Bugarska) - Ulična galerija

Subkulturna, bugarska mafija nastavlja svoj pohod na jedini mogući, istočnoevropski način. Slojevi generacijskog jaza i harmonije, ujedinjeni nam donose dve izložbe:

*Na zapadu ništa novo”
Fotograf i videograf, Veliko Balabanov i Viktor Stoykov, stariji predstavnici bugarske skejt scene izložiće fotografije nastale tokom snimanja svog skejt filma u Beogradu. Ovaj tronedeljni pohod, snimanja i fotografisanja beogradskih skejtera lokalaca, provincijalaca, beogradskih ulica i njenih žitelja je projekat realizovan od ideje nastale u vatri Samita 2020-e. Vatra se održala i osvetliće put za mlađe generacije koje suljaju, i onih koji će tek da suljaju.

*Skate video manifesto*
Izložba umetnika i skejtera, Yan Lozov-a, predstavnika mlađe generacije, je kombinacija ilustracija i slika koje manifestuju radosna i izazovna iskustva kroz koja skejteri prolaze u svakodnevnom životu tokom stvaranja skejt filma. Inspirisana je istočnoevropskim distopijskim stilom života, i ujedno predstavlja projekciju istraživanja duboko u njegovu srž.

Tokom izložbe održaće se svakojaki skejterski, cirkuski i drugi performansi. Uživo muzika: @24h_cannibal_kitchen & @fikol__

Samit 2020

Grupna izložba fotografija / Veliko, Misho, Ivaylo (Bugarska) i Milan Živković (Srbija) - Kvaka 22

Chenipe (Srbija), LeafKid (Srbija) i Do It Okay (Srbija) - Oslikavanje DIY Benka

Grupna izložba "Suljanje" / Witty WOW (Srbija), David Soda (Srbija) i Sonut (Srbija) -
Ulična galerija

~'§'~
Dezintegracija pop kulture kroz dekadenciju i traženje svetla na kraju tunela. Prostor večnog sklada ne postoji. Moćna Nirdala još uvek hara. Drotovi nisu ljudi, i samim tim, ne razumeju šta pirčaš. Drotovi su botovi!!! Obasjana magla skalarnog akvarijuma izjeda obris moga lica. Potpuna destrukcija, jedina solucija. Površinsko raspadanje pod uticajem klimata vodi nas do zlatnih vrata. Milostinjo hramovska, smrdi Beogradska kanalizacija! Čudesni prizori paleolita nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Ajme Dragane, busam se u grudi, kad će zora da zarudi. Suljanje nam ostaje jedina opcija za otelotvorenje ovo malo duha što je ostalo.

samit 2019

Soy Panday (France) - Dorćol Platz

Sourya Panday, an individual that is a part of a whole, which is just cruising and bringing his own color to the world... At the same time co-founder and the man behind the Magenta skateboards artworks, which are surely one of the best in skate industry at the moment. It doesn’t matter that after a few boardslides you won’t be able to see someone’s creative work and personal thoughts, you still had a chance to perceive a piece of art that’s under your feet. These pieces actually develop and shape your taste for art even though you didn’t ask for it. How lucky are we for that? Ask Soy, and he’ll tell you how much we are flooded with commercial work that is only trying to convince us to buy something, thank god skateboarding still isn’t a part of that. He finds inspiration in his own being, as a matter of fact he describes art as a puzzle about yourself and expedition of your subconsciousness. As time passes we understand ourselves more and that is the reason why we expressed in a certain way. Having in mind his skateboarding, art and most of all his thoughts, true conclusion is that Soy is more than just an individual.

Glen Fox (UK) & Lazar Georgijev (Bulgaria) - Kvaka 22

Glen Fox coming from Jersey, UK. When first encountering this guy you immediately get the strongest impression of unimaginable tempo while he’s skateboarding through sick terrains. Just like everyone’s, your toughts were probably that Glen’s footage is sped up, can’t wait to reassure even myself in that upon his arrival. Although most of us primarily know him for his skate footage, he actually first started expressing himself through art. He describes it as abstract, concentrated and hectic. He’ll get you on that one, because when you look at one of his paintings you’ll recognize new aspects of it everytime. Being a skateboarder and artist for him blends really well, creatively and culturally.
Lazar Georgiev we met this guy while on a road trip and contest in Burgas. At that time, he was introduced to us as a young prodigy, however he didn’t need no introduction for you to reckon his sick style and unique trick selection. Having struggles on Balkans with temperate-continental climate pushes you to extend your interests. That’s exactly how Lazar started expressing in other ways besides skateboarding. Great people, hospitality and crazy Burgase skate open vibe made the roots of our Bulgarian connection which we continued to grow together, and because of that you’ll have the opportunity to check out Lazar’s work at festival.

Samit Nesvrstanih je skup skejtera, umetnika, zidara i muzičara. Samit na kojem ćeš upijenu energiju proslediti dalje i tako ohrabriti i sebe i druge da rade ono što stvarno vole.

Pored “street“ vožnje koja je inicijalni pokretač za nastanak festivala, ovogodišnji program koncipiran je u vidu filmskih projekcija, izložbi fotografija, DIY i filming radionica. Festival je osmišljen tako da se po prvi put u Srbiji predstave najaktuelniji i najznačajniji umetnički projekti skejtera širom sveta. Primarna ideja koja obuhvata ova četiri dana je da se prenese znanje i iskustvo iz svakog segmenta skejt kulture proleterima kojima je skejt nezaobilazna svakodnevnica, ali i da se ova subkultura predstavi onima koji se sa njom susreću po prvi put.