Изборник Затворити

23-24.11.’19. Roundabout skateboarding fest Berlin

Dogovaramo se sa Vutucom da dođemo na Roundabout fest, predstavimo “Calentar” video, fanzin i spremimo pasulj, vojnički za sve goste. Kaže: priča se, najbolji pasulj na sceni (Postojna rumours are spreading). Uzimamo kartu, Ryanair; Niš – Berlin 21.11.’19, jedan pravac, ostajemo dok nam se ne smuči. Dva dana pred polazak kupujemo ketriđe, papire. zajmimo štampač (Andrea hvala ti) i rokamo ga po fanzinu. U međuvremenu premijera “Passport – Kitsch-a” u Kvaci 22, ja radim neku scenografiju po ceo dan. David gajbi sortira materijal, dolaze svi redom da pomognu, štampa se prototip. Kako drugačije, 03:24 nestaje boje, pa do copy centara na zelenjaku. Bušimo, sklapamo, ispisujemo i ležemo u 06:24. Alarm na 7:24 i pravac Niš; pljeka, taksi, avion, eto nas u Berlinu.

S-bahn 9 do stanice “Tiergarten” gde nas čeka Konrad, domaćin. Cela frka oko premijere, fanzina i malo sna oborila je Davida od prve noći i vezala ga za krevet. Nista od spremanja pasulja, jer je jedan kuvar pod temperaturom. Nista od prikazivanja “Calentar-a”, Vutuc u fazonu: mnogo mi to Barsa, mermerni pločnici, sunce, suviše tropiko….strava što ste došli! Uvažavamo mišljenje, filmski program na roundaboutu je jedinstven sa direktnom porukom – underground! Ekipa na festivalu uglavnom berlinska, dosta poznanika sa Vladimir film festivala, tu je naravno i Kiril (Apsurd skateboards), sprčkali Rusi nesto spec za ovu priliku. Super zezanje, kvalitetan skejt program, brda izlagača fanzina, fotke skejta; čileanskih protesta… ekipa u stvaralačkom gasu. Razmenjujemo kontakte, tu smo neko vreme, vidimo se na vožnji. Davidu nakon tri dana katastrofa, idemo kod doce, gnojna angina, penicilin, painkilleri, mirovanje. Ja se vozim svakodnevno, po sat-dva, ne može više, hladno jebote. Najjača stvar, tu je Andrej (mkd), šljaka minimalno i samo skejtskejtskejt. Davidu je bolje, zaleće ga i on na vožnju. Pošto je napolju do jaja hladno, daj da snimimo edit po metro stanicama, ima ih brda, a pronalazi se i po koji dobar spot. Jutarnja kafica i pakujemo kameru, idemo u akciju. Pipi piiip, (error taj i taj), kamera ne može da izbaci kaseticu, jebem ti život! Ajmo zajebancija spašavanja kamere. Cimamo sve redom, nalazimo traženog čoveka, VX-doc, Britanac, nedavno se doselio u Berlin. Brownie nam kaže da je to najčešći problem na VXu i da nema rezervnih delova, cimamo Raula (Pula) da pošalje svoju havarisanu, te od dve da napravimo jednu. U međuvremenu vozimo parkove, aj ćao! Parkovi su četvrta dimenzija spram ovih naših na Balkanu, mali, skromni i ima ih brda, svaki priča za sebe. Skapiramo da Andrej ima svoju gajbu i da živi sam, od sutra smo kod njega, hvala ti Andrej, jatak za primer!

Eee večeras je 10. godina Stefan Janoski sb cipele, ajmo prvo do Civilist-a (skejt šop) na video, klopu, piće, posle ćemo do galerije gde su izloženi stefanovi radovi (skulpture, slike…), jede se parmezan, cirka pivo. Tu bleji Janoski, Oski i sve europe sb glavešine, a mi se uvatili sa Makroditom i Jugom. Kroz par dana premijera Vans videa, brda ljudi, sve free, zgotivili se sa likovima iz Place skate meg-a. Onda Civilist slavi rodjendan. Pa se roka Converse noćni sešn u “YAMZu”, opet sve batice tu, zaboli smo im 3 para cipela. Nerealno, u sred zime, u 20 dana oni ga rokaju koliko se kod nas ne desi za celu godinu.

Haslujemo neke pare, ni sami ne verujemo koliko nas sere, VX doc nam javlja da je kamera kao nova. Tu smo dvadesetak dana, malo nam je i dosta, razmišljamo o povratku, dani postaju monotoni. Vozimo se svakodnevno al samo u temperaturnom piku, para za noćne zajebancije nemamo, što smo imali da vidimo, upoznali smo. Bitno da je kamera sređena, u Srbiji bi je samo u raku otpremili. Malo nam frka jer je Davidu pukao pasoš, raspao se u delove, u ambasadi nam tražili 40e za tranzitni papit, daćemo đavola. Letovi oko nove godine su preskupi, moraćemo i malo ranije nego što smo mislili. Andrej ce za Solun kod Semija, tamo sunce, more, laganica, snimaju za Error. Kopka nas dal da krenemo za njim, maa daj, istrošili smo se, fizički i finansijski, palimo kući… Plan evakuacije: David će direkt, Berlin – Beograd, ja ću dan kasnije, Berlin – Banja Luka pa Beograd.

Srodne objave